torsdag 9. mars 2023

Mannen i gravmaskinen møtte ein fotgjengar midt i snømassane!

 

Er det entreprenør Jansson som sit bak spakene i Janssons gravemaskin? Kjenner nokon
mannen som ryddar snø i februar 1962? Foto: Oddvar Lavold.


Eit svært snøras stengde Dollarvegen, mellom Sauda og Ropeid. Ein ung mann var i ferd med å eta seg gjennom eit svært ras med ein gravemaskin bygd for jord- og steinarbeid. Snøen låg som eit fjell over vegen.


Over denne snøhaugen kjem ein mann med innkjøpsveske i neven stigande. Det var Olav Honganvik som var på veg mot Sauda. Honganvik-gardane var innesnødde på andre dagen. Han fortalde at dette raset berre var ein forsmak på verkelege ras lenger ute langs Saudafjorden.


Olav Honganvik tok seg fram
til fots over snømassane som 
stengde Dollarveien. 


Dette er eit utdrag av journalist Oddvar Lavold sin snø-rapport frå Sauda i Aftenbladet fredag 2. februar 1962.


Gravemaskinen greidde å grava fram to personbilar som sto innestengde i ein tunnel innanfor fossen Brudesløret. Ei av dei digre vegskrapene til Vegvesenet ført av Martin Brattland og ein brøytebil med Karl Jansson bak rattet, kom også ut og fekk sjå dei svære snømassane. Det var  entreprenør Jansson som førte gravemaskinen som var i arbeid.


Vegoppsynsmann Gederø var også med i snøryddinga. Hans eigen personbil sto innestengd saman med eit par andre personbilar i ein tunnel lenger ute.


Vegane til Sauda hadde nå vore stengde i to døgn.


Mange snøras stengde Dollarveien mellom Sauda og Ropeid. Foto: Oddvar Lavold.På kommuneingeniør-kontoret i Sauda gløda telefonen. Alle innbyggjarane i bygda rekna nå sin veg som viktigast å få rydda først. Men kommunen prioriterte å få brøyta veg til dei avsidelsliggjande bygdene, men brøytekantene var altfor høge til at snøplogen greidde å kasta snøen over. I Svandalen var det halvannan meter snø. På Molla og i Maldal var det endå meir. Ikkje lett for dei som var innesperra i snømassane.


Det var ikkje berre dei to-beinte som hadde problem. Revane sleit med å finna mat. Dei var blitt svært nærgåande nede ved gardshusa. Snøen hadde øydelagt mange frukttre. Skogen var også skada og mange hytte-eigarar var redde for at taka på hyttene ville bryta saman på grunn av all snøen.


Dei svære snømengdene hadde laga store problem i Sauda ved inngangen til februar. Snøvinteren blei lang og tøff for saudabuane.


Dagens spørsmål er: Kven er mannen i gravemaskinen?


Kommentarar på Facebook: 

Martin Fløgstad

Eg har nå snakket med min far Arnljot Fløgstad og han kan bekrefte og husker episoden,han fekk og kopi av bilde av Oddvar Lavold,maskinen var en Deutz ca 57 mod,de kalte den "Grønningen"Fy faen eg fraus møkke i den seie han.  

Ola Hårajuvet

Artig å se, beltelastar, såkalt showel. Det var Brdr Janson og Saudefaldene som hadde slike på den tida.Trur Janson hadde 2. Deutch'n, den grønne hadde litt spesielt utseende slik jeg husker, var ulik de andre, jeg tror dette kan være den andre, rød-brun farge. Saudefaldene sin var ein Cat, gul. Min far hadde mange sure dager i den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar