torsdag 23. februar 2023

Med folkevogn gjennom Svandalsfossen!

 


Svandalsfossen 18. oktober 1962. Foto: Oddvar Lavold.


Den flaumstore Svandalsfossen har vore ei plaga for bilkjørande saudabuar og andre trafikantar i alle år. Fossen som dundrar ned frå Svandalen på veg mot fjorden kryssar riksveg 13 rett utanfor Saudasjøen.


Mang ein gong har den sperra vegen i timavis. Dei vegfarande har sett lysa frå Sauda og gleda seg til snart å vera framme. Men dengang ei! Svandalsfossen dundrar over vegen. Det er livsfarleg å kjøra forbi.


Det har hendt at folk har bråsnudd og dradd ut over igjen. Og så kjørt om Ølen, Etne, Røldal, over fjellet og så ned til Hellandsbygd og Sauda. Litt av ein omveg!


Laurdag 18. oktober 1962 var det flaum i Sauda og Svandalsfossen blei stor og farleg å passera. Aftenblad-journalist Oddvar Lavold rykka ut og fotograferte.


Her har du hans fossa-skildring:


"Utenfor Sauda i Indre Ryfylke går riksvei 506 (riksvei 13 i dag) i regnvær gjennom en foss. Det er Svandalsfossen som styrter ned like ved veikanten, og elva fortsetter så under veien. I flomvær øker fossen til et inferno av vass-sprøyt – slik som på bildet her. Fossen styrter rett ned i berget ved veien, vannet blir så slynget ti – tjue meter til værs igjen og skog og vei forsvinner i en sky av vann.


Under storflommen 18. oktober var det biler som ikke våget seg forbi fossen. En mjølkebil som hadde venter i to timer, tok sjansen – og sjåføren fikk fanget fullt av vann. Lukket en vinduene godt, og kjente en attpåtil veien så var det enkelt nok. En kjørte etter hukommelsen 7-8 meter fordi vass-sprøyt gjorde at man ingenting så!


Vannet rev og slet i bilen, slo mot rutene så en kunne frykte for at de skulle knuses, og rev til og med opp det øverste laget av asfalten, men veien holdt! På bildet har en bil kommet gjennom vannkaskadene som står som en "atom-sky" over lien. Øverst kan en gjennom vannstøvet skimte en furu."


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar