fredag 13. mars 2020

Corona-ramma forfattar-debutant

Den tidlegare Aftenblad-journalisten Leif Amund Håland med boka om sitt liv
 på  sjø, land og i lufta med teikningar av Ståle Ådland.



Han overlevde ein tøffe barndom i bydelen Midjord i Stavanger med tilhøyrande skulegang på Nylund, Seinare var han kelnerlærling på Hotel Atlantic og tjenar på «Stavangerfjord». Steward i SAS og student i København. Til slutt klorte han seg fast som journalist i Aftenbladet. Men då han, Leiv Amund Håland, som 77-åring, hadde skrive ferdig si første bok, gjekk alt i ball då den skulle lanserast. Conora-viruset forpurra heila greiå.

Utferdstrang tittelen på boka:
Planen var ein stor lanseringsfest for boka som har fått tittel «Midjordgutt med utferdstrang». Festen skulle foregå i Storhaug bydelshus. Interessa var så voldsom for arrangementet i neste veke at ein var i ferd med å sjå seg om etter alternaitve lokale. Så kom coronaen og øydela alt!


Nå sit forfattar og forleggjar Piren forlag med 1500 bøker som dei ikkje får ut førebels. Lanseringsfesten er utsett på ubestemt tid. Boka er heller ikkje sendt ut til bokhandlarane i byen.

Leiv Amund Håland skriv om sitt liv, barndom, ungdom og yrkesliv. Dette er skildra med humor og varme og mange av oss som vaks opp i Gerhardsens regjeringstid i kongeriket vil kjenna seg igjen i både eit og hitt i denne boka. Den er både til å le og grina av.

Som så mange andre Midjord-guttar var han sjeleglad då han som skulelei 14-åring endelig var ferdig på Nylund skole. Då kunne han starta på det verkelega livet. Han var kelner i den tida ein halvliter kosta under to kroner og reiste til sjøs med den gamle hederskronte passasjerdamparen «Stavangerfjord» som 18-åring. Som kelner eller tjenar som det blei kalla på Amerikalinja sine skip, seilte han ikkje berre i ruta over Atlanteren. Han var på cruise jorda rundt med både «Oslofjord» og «Bergensfjord». Deretter blei han omskolert til SAS-steward og serverte flyplassasjerar resten av 20-åra.

Sneipen på vignett-teikningen til drøsa til Håland blei
 for sterk kost for antirøykarane i
Aftenbladet. Den blei fjerna etter nokre år.
Som 30-åring tok han til vettet og begynte på realskule på Danielsens privatskole i Bergen. Deretter tok han gymnaset på kveldstid ved Bergen katedralskole. Draumen var å bli realfagslektor. Han begynte å studera i København. Men som 37-åring fekk han sommarjobb som journalist i Aftenbladet og hoppa av hovedfagsstudiet i biokjemi då han fekk fast journalistjobb i 1979.

Leiv Amund Håland starta som ein vanleg traust allround-journalist utan å stikka seg så alvorleg ut. Det var då han begynte å skriva petit-kåseri eller drøs på Aftenbladsk at han blei ein ekta kjenning av Aftenblad-lesarane. Dei blei sjarmerte av skriveria hans om oppveksten på Midjord og sjølivet på «Stavangerfjord».

Det meste av innhaldet i boka har stått i Aftenbladet ei  gong i tida, men det er redigert og tilpassa vår moderne tid. Dei mange flotte teikningane til den utflytta ombobuen Ståle Adland er også med på å gi boka eit løft. Kjekt både å lesa og sjå!

Men Leiv Amund Håland har laga mange dikt også. Diktet om den anonyme ledarern i guttaklubben på Midjord blir lese opp i kyrkjene i Østre bydel rett som det er. I Domkyrkja også forresten. Eg får klump i halsen av mindre enn dette:


Du Så Fortalt' Oss Om 'An Jesus i Guttaklubben

Når du fortalt' oss om han Jesus,så var det akkurat så han kom roligt ud av dørå  fra det litla kapellet på Midjord,og slo smilandes ud med hendene sine te osser adle i samen.

 Når du fortalt' oss om han Jesus,så va det akkurat så han fysst gjekk ner i kjellaren te hu Asta og strøyg 'na mildt over håret,mens han sa at hu ikkje måtte selga brennevin på gauk.

 Når du fortalt' oss om han Jesus,så va det akkurat så han itte på strente sindigt bårt over Nymansveien, og såg innom hos banemester Berg på fo'ballbanen og takkt 'an for det at han alltid va så snille med ongane.

 Når du fortalt'  oss om han Jesus,så va det akkurat så han svingte nerom ein tur, te Slettå, og grein av sinne når han såg kor dårligt di bodde i de elendige brakkene, der nere.Og så prøvte han å trøsta.

 Når du fortalt' oss om han Jesus,så va det akkuratså han tog av fra Nymansveien, nerte Emmaus, og kjypte sjokolade te ongane på Waisenhuset,og sa te  di ati hvertfall han va gla'e i di.

 Når du fortalt' oss om han Jesus,så va det akkuratså han livna te når han kjende røygloktå fra di stygge, høge skorsteinane te fabrikkane der nere i hjerta av "Varmen", ogsa at det går vel an å bo hér óg.

  Når du fortalt' oss om han Jesus,så va va det akkurat så han ikkje bare va sjefen for di kristeligge, men at han va kamerat med osser adle i samen, og at 'an va glae i di så hadde det vondt, og hjalp di så godt han kunne.

 Det va akkorat så 'an hørrte te der inne i "Varmen"
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar