lørdag 23. juli 2022

Hunda-dagane startar i dag! Voff voff.

 

- Koss skal det gå i desse hundedagane, undrar LeoHundadagane går inn i dag! Slik som vêret er i dag, slik skal det vera i den kommande månaden til dessse dagane går ut i august.


Me som har levd ei stund har høyrt mykje om desse dagane. I Ryfylke blei det mellom anna sagt at fisket i sjøen var dårleg i hundedagane og det var spesielt på den tida at sjøen blei grønn. Eg meinar bestemt at det blei sagt at eit hundebitt kunne vera ekstra farleg i hundedagane. Det var ein haug av andre ting som det også var viktig å leggja merke til.


Vêret har vore ganske bra i dag på våre kanter. Det får me sjå positivt på. Me håpar på mange fine dagar i tida som kjem.


Eg har rota litt rundt i gamle aviser og lese meg litt opp på dagane som startar i dag.


Det har ingenting med Tore Hund å gjera, berre for å gjera det klart med ein gong.


Hundedagane har fått navnet sitt etter Sirius, den klaraste av alle stjernene på himmelen. I antikken heitte denne stjerna Hunde-stjerna, og frå i dag og ein månad framover står den i eit spesielt forhold til sola.


I antikken meinte dei at nettopp i denne perioden hadde denne stjerna ei skjebnesvanger makt. Desse førestellingane blei spreidde vida omkring og levde i folketrua opp til våre tid.


Det skulle svært uheldig å la seg årelata i desse dagane. (Lite årelating i dag). Då kunne ein bli overvelda av tungsinn som det var vanskeleg å bli kvitt. Dessutan skulle ein ta seg i akt for huldra, for makta hennar var ekstra stor i hundedagane.


Nå for tida er det berre oss gamlingar som ser på vêret og tenkjer på at i dag startar hundadagane.


Har du eit merke eller visdomsord om hundedagane, så skriv det ned og send det til meg. Og pass deg for huldra!


Her er kommentarar til denne bloggen som kom på Facebook:

Jan Poseidon Welde:  Man kunne ikke lage fiskemat i hundedagene, farsen ville "sprenges".


Odd Asheim: Var umulig å tørke fisk denne mnd.


Ola Helgeland: I oppveksten min budde huldra i ei røys mellom Helgeland og Hauane, etter stebestefar, Anders Tveit, sine ord. Når han fortalde om det sa me: "Det er ikkje sant"! Då svara han: "Det er truleg sant, for han lever han som sist fortalde det". På kveldstid måtte bestefar ofte fylgja oss forbi den røysa 


Jonas Jørstad: Ein rolsekopp lurte oss ungane til å tru at i hundedagane var det hundane som styrte og bestemte.


Lill Harriet Nag: Har og hørt at sjøen/havet kvitte seg med det som ikke hører til der.


Lars Gausel: Gjekk hundedagane inn med godt vær, skulle dei gå ut med dårlig vær, og omvendt


Signe Jauslin Stangeland

Melkå blei fort sure i hundedagane. Men det tok berre to-tre dagar for å laga flødekodla, surna fløyde med sukkerkavring. Sumarmad på landet!

Solfrid Foseide
…da kom alle brennmanetene


Geir Frode Leirflåt
Melkå blir fort sure.Gunvor Hustoft
Sauene har lettare for å få problem med makk.Janken Nylund
Blir du bitt av en hund,setter det seg fort vondt i såret.


Bjarte Farfar Tveit
Eg meiner mor og far sa noko slikt som er «første dag honde god vert dei andre dagar vonde» ? Trur det var slik 😊1 kommentar:

  1. Da jeg vokste opp ble det sagt at man ikke kunne piske krem i hundedagene; den ville skille seg og bli smør. Så bløtkake i hundedagene var utelukket! Ellers fikk vi alltid beskjed om ikke å bade i sjøen i de dagene. Det var angivelig da det var flest brennmaneter i vannet.

    SvarSlett