onsdag 27. mars 2024

Frisyrene flagra då «Vingtor» fekk opp farten!


Matros Tor F. Sørensen bærer barnevogner og kofferter i land under
oppsyn av styrmann Hagbart Sandberg i Haugesund.  Stewardesse
 Thrude Sch.  Knutsen med passasjerlista.

 

Spennande å reisa med hydrofoil til Bergen! Ikkje mange som hadde fått prøvd det i 1962. Aftenbladet sende ein journalist med signaturen Fabian med «Vingtor». Her får du hans skildring av flybåt-turen:


En spent flokk mennesker står på Slakthuskaien i Stavanger. De ser beundrende på en hvit, usedvanlig båt som ligger ved kaien. Det vil si, den ligger slett ikke ved kaien, den ligger tre meter utenfor. Under vannet kan en skimte foilene som gjør at «Vingtor» ikke kan komme helt inntil som vanlige båter.


Passasjerene får anvist plass i båten. Den er innredet som et fly, med flyseter, stewardesser og små vinduer.


Mens starten foregår og Stavanger havn legges akterut og stevnen stikkes mot Bergen, vil alle de 100 passasjerene stå på dekket som rommer om lag tjue-fem personer.


Det filmes, ropes og vinkes, mens skumstripen bak båten blir stadig bredere og hvitere. Det er umulig å føre en fornuftig samtale for de to båtmotorene på 1300 hestekrefter hver overdøver alt.


Passasjerene henger over rekken og ser spent mot sjøen der en kan skimte foilene. Langsomt dukker de opp av sjøen. Vi har hevet oss over vannet.


De trettifem knopene som båten gjør, merkes ennå ikke på annet vis enn at frisyrene blir tatt av vinden. For trass i at det blåser sønnavind, har «Vingtor» motvind.


En lastebåt for utgående passeres. Med sine ti knop ser det ut som den står stille idet vi passerer den.


Nede i salongene sitter passasjerene og skjelver i takt. For hver bølge foilene skjærer gjennom, kjennes et lite rykk. Og for hvert rykk rister hodene på passasjerene fram og tilbake på rygglenet. Tre rekker med lealause hoder har følelsen av at de sitter i et fly i urolig luft. Det er nemlig ikke fritt for at båt-flyet legger seg litt over til sidene av og til.


Kopervik. - Frisyrene ofres for å se landingen. Landgangen dras om bord og tre frøkner entrer båten søkklastet med kofferter som overlates til en stakkars matros-piccolo.


Hydrofoilane hadde stewardesser. Nytt og spennande innslag i 1960. Her er
stewardessene på "Vingtor på fyrste turen til Bergen 9. juni 1960. Frå 
venstre: Lise Hasselgren, Ingvill Fjellstad og Bjørg Birkhaug, alle frå
Bergen. Bildet sto i Rogalands Avis.



Men vi kommer da avgårde igjen. Nede i baren har den kvinnelige stuerten kveiket opp kaffekjelen og gjort sitt flaske-galleri klar til skjenk. Stewardessene flyr fra salong til salong med skvalpende kaffe og flasker av blandet innhold. Tørsten er uhyrlig på båt-flygeturer.


Det er stor kunst å innta sitt måltid med eleganse og uten å søle. Noen klarer det, andre ikke. Noen er heldige og får nyte sin kaffe i le av en øy, andre kjemper forgjeves mot tyngdeloven og håper kaffe ikke setter flekker.


Haugesund. - Stor landstigning.


Men de plassene som er ledige, blir raskt fylt med nye mennesker og nye koffterter.


Passasjerene blir mer og mer døsige. Det er som på en tre og en halv times soverute til Bergen. Motorduren, varmen i salongen, de behagelige setene, den jevne vibreringen -  Alt dette pluss et frivillig øyelukk, så er neste etappe sterk snorking.


Det er en blandet forsamling som sitter i salongene. Forretningsfolk, familier som skal besøke onkler og tanter i Bergen, og et par turister med kameraer på magen.


Tre babyer er blant passasjerene, og de utgjør ikke de roligste prosentene. Disse babyene vil vel ta en flygebåt til England på et par timer før de når folkeskole-alderen.


Noen gamle frøkner har tatt turen fordi det skulle være slik en stor opplevelse.


De tør ikke ta turen opp på dekk for hattespringen er ikke særlig sterk...


Like ved Bergen passeres «Sleipner» på sørgående.


Et imponerende syn der den svever over vannet.


Nå først forstår vi hvor imponerende vi selv tar oss ut. Men vi merker det ikke....


Fabian


Kven skjulte seg bak signaturen Fabian? Etter litt gransking har eg funne ut at dette var Helge M. Sønneland. Stavanger-mannen var fødd i 1943. Han gjekk på Kongsgård og fekk det til for seg. Tidleg i 1960-åra var han innom Aftenblad-redaksjonen som journalist. Seinare var han kulturbyråkrat i Oslo. Han var departementsråd i Kulturdepartementet og seinare spesialråd ved Norges delegasjon til Den europeiske union i Brussel.


1 kommentar:

  1. Sommeren 1960 skulle familien ta en tur fra Kopervik til Stavanger med det nye Vingtor-vidunderet. Vi hadde bare råd til hydrofoilbillett den ene veien, og la opp til å ta gamle gode Haugesund tilbake.
    Men da turen med Vingtor var gjennomført og vi stod på kaien i Stavanger, da sa min far det som jeg aldri glemmer:
    "Nå vet jeg hvordan det føles å sitte inne i en støvsuger"!

    SvarSlett