mandag 18. mars 2024

Tre flotte, navnlause «Sleipner»-stewardesser!

 


"Sleipner"-stewardesser frå 1962. Eg er på jakt etter navna på damene. 


Tre flotte, unge damer i sine beste alder er med på bildet av heile mannskapet på åtte medlemmer på hydrofoilen «Sleipner» ved kai i Bergen i 1962. Bildet fann eg i Stavangerske si jubileumsbok frå 2005. "Det var style over hydrofoilmannskapet med uniformer for offiserer, mannskap og stewardesser", står det i boka.


Deretter kjem navna på dei fem mannlege medlemmene rekna opp i tur og orden. Men ka med damene?


Heile bildet i Stavangerske si jubileumsbok "Selskabe" frå 2005."Det kvinnelege innslaget er ukjent; de var ansatt i Victoria Hotel som hadde restaurasjonen om bord." Tenk det! Her er det ikkje lagt ei brusflaska i kors for å finna navn på damene. Pinligt! Litt irriterande at eg har hatt denne boka i hylla i 19 år før eg oppdaga dette.


I dag er det 62 år sidan dette bildet blei tatt i Bergen. Desse damene, truleg frå Stavanger, kan stadig vera oppegåande og hugsa si tid på dei fantastiske "flygebåtane" som blei sett i drift tidleg på 1960-talet. «Vingtor» i 1960 og «Sleipner» i 1961. Desse båtane snudde opp ned på alle oppfatningar om reisetider med båt mellom Bergen og Stavanger.


Ikkje rart at "trisene" blei stasa opp som flyvertinner og serverte passasjerane mat og drikke der dei hadde plass i cabinen. Nett som på eit passasjerfly. I ei bergensavis sto det at "det er fly-utdannede som tar hånd om passasjerene og serverer forfriskninger på beste flymanér". Det er heilt sikkert feil. Men fleire av desse damene blei nok flyvertinner seinare.


Då det blei to hydrofoil-båtar i denne ruta, blei «Vingtor» stasjonert i Bergen. Dei mannlege mannskapsmedlemmene overnatta på hotell Slottsgården. Stewardessene på denne båten var frå Bergen og overnatta heime. «Sleipner» overnatta i Stavanger. Dette var sesong-arbeid. Hydrofoilane starta i ruta 1. april etter eit langt vinteropplag i Stavanger. Dei færraste av stewardessene blei om bord meir enn ein sesong. Mannfolka var fast tilsette i Stavangerske og tjenestegjorde på andre båtar på vinterstid.


Annonse i Aftenbladeti februar 1965.


I jubieumsboka står det at stewardessene på «Sleipner» var tilsette på Victoria Hotell. Eg veit ikkje koss dette opplegget var ordna, men eg har funne annonser i Aftenbladet der DSD averterer etter stewardesser. Og passasjersjef Johs. Aarreberg i DSD reiste personleg til Bergen for å rekruttera damene frå Bergen. Dette skreiv eg om i forrige blogg.


"Sleipner"-vertinner i Bergens
Arbeiderblad august 1963.I Bergens Arbeiderblad er to «Sleipner»stewardesser avbilda og intervjua i august 1963. Det var Borghild Omdal frå Askøy og Åse Beth Krogsrud frå Stavanger. Dette var året etter at dei "navnlause" damene blei fotografert. Kan ei av desse vera på det første bildet også?


Håpet nå er at mange er blitt rivne med i dette navne-mysteriet frå hydrofoilen. Då kan det vera at me kan få plassert rette navn på «Sleipner»-damene frå 1962.


Viss du vil dela bloggen med andre, kan du trykka på facebook-logoen under teksten her. Du kan også senda den på mail til venner og kjende ved å bruka mail-logoen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar