søndag 27. juni 2021

Marta fletta for dronning, kronprins og resten av fiffen

 

Marta Kleppa viser kronprins Fredrik koss ein flettar sete i jærstolar i september 1993.
Bildet sto i Aftenbladet.  Fotograf Jan Soppeland.


Mange kvinner har fletta jærstol-sete i Hjelmeland, men det var Marta Kleppa som stakk av med overskriftene i avisene. Det var ho som viste den danske kronprins Fredrik korleis ein fletta sete på stolane. Ho gav liknande opplæring til dronning Sonja og til den norske ambassadøren i København, Ole Ålgård.


Marta var verken brautande eller påtrengjande, men var dyktig og sjarmerande. Dermed tok arbeidsgivar Aksel L. Hansson henne med når han drog på møbelmesser i inn- og utland. Der demonstrerte ho fletteteknikken for alle som ville sjå og mange journalistar fekk eit artig innslag til sine møbelmesse-reportasjar.


Marta Kleppa i aksjon på møbelmessa i København i 1983. Her viser ho flettekunsten til
ambassadør Ole Ålgård. Bilde frå boka til Njål Tjeltveit: Jærstolar frå Hjelmeland.


I !983 var ho med til møbelmessa i København. Der kom den dåverande norske ambassadøren, Ole Ålgård, til Hansson-standen for å sjå Marta i aksjon. Stor stas og bilde i Aftenbladet, kan du veta. Ålgård var på den tida ein svært navngjeten rogalending. Han hadde tidlegare vore norsk ambassadør i Kina og hadde som diplomat spela ein viss rolle i arbeidet med å få slutt på Vietnam-krigen. Kor stort dette var ute i verda veit eg ikkje, men det var stort både i Aftenbladet og i Rogaland.


Marta gjorde jobben så godt at ho fekk ein ny tur til København i september 1994. Det blei ein ny PR-suksess. Trur du ikkje den danske kronprins Fredrik kom til hjelmelandsbuane sin stand og den framtidige danske-kongen viste stor interessse for arbeidet til Marta som nå var blitt 73 år, men stadig i full sving. Det kom nye flotte bilde i avisa og meir Hansson-reklame.


Lise Hansson stakk av med overskrifta då dronning Sonja besøkte Hanson-fabrikken
 på Pundsnes i 2001. Oppslag i Aftenbladet 13. juni 2001. 


Åra gjekk, men Marta Kleppa var med. Ho var 80 år då kongeparet reiste rundt i Ryfylke med kongeskipet. Då kom dronning Sonja til Hansson-fabrikken på Pundsnes. Der fekk ho sjå Marta som stadig kunne demonstrera flettekunsten. Men denne gongen stjal sjefen hennar, Lise Hansson, overskriftene då ho overrekte dronninga ein barnastol som ei gåve til litle Marius. Fotografane gjekk amok, kan du skjøna.


Då Marta Kleppa døde i 2005, sto det ein lang omtale i Aftenbladet. Det viste at den blide, flinke dama hadde sett spor etter seg. Ein verdig representant for alle dei flinke flettekvinnene i Hjelmeland.


Nekrolog i Aftenbladet 20. juli 2005.

I sommar er det ein stor jærstol-utstilling i Spinneriet i Hjelmelandsvågen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar