tirsdag 12. januar 2016

Fullt ferjekaos på Hjelmeland etter nyttår
Alle ferjeavgangane har gjort både næringsdrivande og reisande urolege,
 melder Strandbuen. Og kva blir effekten?


Ferjene kjem tomme til kai. Eit par minutt seinare går ferjene utan bilar over fjorden igjen. Ferjekø har det visst ikkje vore på Hjelmeland til nå i år. Butikkane som har levd høgt på ventande bilturistar, går usikre tider i møte. Når det ein sjeldan gong kjem ein bil, trillar den rett om bord i ferja. Ingen får ein tjangs til å strø om seg med pengar på Hjelmeland lenger.  Kan butikkane overleva? Ikkje rart at den eine ferja har navnet "Petter Dass". Dette går rett i toalettet!

Hjelmelandsvågen er blitt eit ferje-eldorado frå årsskiftet. To ferjer, "Hjelmeland" og "Petter Dass" kryssar fjorden uavlateleg. Til og frå Hjelmeland, Ombo og Nesvik. Det meste av dagen er det ferjeavgang kvart femtende minutt. Men mange meiner tydelegvis at det er blitt i meste laget.

- Frekvensen Hjelmeland - Nesvik er auka frå 21 til vel 60 turar dagleg. Ombo har fått ein ekstra tur, fortel Ottar Sandager, kommunepolitiker i Finnøy. I hans kommune ville dei at Ombo skulle fått fleire turar.

Frustrerte hytteturistar på veg til dei påkosta hyttene sine i Suldal slepp nå å ergra seg over ferja som går til Ombo med to-tre bilar medan bilane står i stadig lengre kø på Hjelmeland for å komma seg over til Nesvik. Med den nye brua over Sandsfjorden på plass, vil trafikken auka over Jøsenfjorden. Endå fleire reisande ville blitt ståande å sjå på ferja som vasa seg bort på Ombo. Styresmaktene var nøydde til å gripa inn.

Då Jøsenfjord-ferja gjekk frå Tøtlandsvik tilVindsvik, var det orden i sakene. 

Før i tida: Då ein mann var ein mann og Jøsenfjord-ferja gjekk mellom Tøtlandsvik og Vindsvik, hadde dei ei ferja liggjande på lur i Tøtlandsvik. Den blei sett i fart viss bilane hopa seg opp for og ta unna køane. Når det var lite trafikk, kunne mannskapet på reserveferja slappa av og forsyna seg rikeleg av den vidgjetne ertersuppa på dette ferjesambandet.

Då dei flytta Jøsenfjord-ferja ut fjorden og sette den i drift mellom Hjelmeland og Nesvik, oppsto det eit nytt problem. Folk på Ombo måtte også få vera med i dette sambandet. Som alle veit ligg vitale deler av den nest største øya i Rogaland i den viktigaste kommunen i Ryfylke. Ombobuane måtte jo få lov til å ta med seg bilen sin til kommunesenteret sitt på Hjelmeland.

Men alle desse meiningslause Ombo-turane har ført til at både øya og folket som bur der, er blitt lagde for hat av mange som reiser mellom Hjelmeland og Nesvik. Det er nok å seia Ombo, så er det mange som både freser og seier stygge ord som det ikkje ville falla meg inn å skriva her.

Som det hjartevarme medmennesket eg er, har eg ingenting mot Ombo og ombubuar. Eg helser på både Bøgningsmaen, Sigve Vatland, som er flytta frå Ombo til Hjelmeland i ung alder og på forhenverande Jøsenfjord-maskinist Jan Skaar.

Då styresmaktene skulle retta på denne ferjegalskapen og roa kjenslelivet til trongsynte ferje-reisande, blei dette gjort på ein meiningslaus måte. Frå fyrste nyttårsdag går ferjene så ofta over fjorden at folk i Hjelmelandsvågen blir håvegalne. Dei skyt spurv med kanoner.

Kva nyttar det at det går ei ferje frå Nesvik kvart femtende minutt, når det er vegarbeid med kolonnekjøring langs Jøsenfjorden kvar halvtime? Ikkje løye at det blir mange tomme ferjer.

Faren for at Ombo kan bli avfolka, er sjølvsagt også overhengande slik ferjene fer og rek nå. Til slutt er blomstergartner Henry Ådland på Eidssund aleine igjen. Det er ikkje for ingenting at Ombo er blitt kalla for Madagaskar. Stort og vilt. Som sagt har eg ikkje noko mot dei som kjem frå øya, men akkurat å få dei til naboar er noko heilt anna.

Fred og harmoni då "Ombofjord" gjekk til øya båten var oppkalla etter. 

Alt var mykje kjekkare før. Då gjekk "Ombofjord" til Ombo. Ein dag på Skår østre kai og ein dag på Skår vestre kai. Og sjå nøye på bildet av den gamle rutebåten ved kaien. Du frå fred i sjela av eit slikt syn!4 kommentarer:

  1. Det var'kje berre Madagaskar som var stort og vilt. Noen meinte det var ville innfødte som budde der og. Men alle er vel tamme nå. Spenstig blogg. Kjempegøy å lesa!

    SvarSlett
  2. Ombo er ferieøyen i mitt hjerte. Mine foreldre hadde hytte på Jørstadvåg, eneste i mils omkrets. Den ble solgt til grunneier da min mor døde i -85. I mange år ederetter kunne jeg ikke dra inn til Foreneset - som ble mitt nye ferieland - uten å få en klump i halsen - stirret mimrende og lengselsfullt på øya fra hurtigbåt eller ferje..... I sommer benyttet vi oss av ferjetilbudet - kom via Nesvik og kjørte i land på Ombo - det kjentes rart...... Biltur rundt på Ombo, veiskilt og varselsskilt - var dette Ombo? Tilvokst var der også - så nesten ikke Vatlandsvatnet fra veien - der far gikk langs stranden med oter i lyse sommernetter. Veiene var smalere enn jeg husker - avstandene fra Krossen og opp til Rørheim var så mye kortere med bil enn da vi yrasket der. Jørstadvåg kai er blitt feriested - sjøhuset er ferieleiligheter. Ikke noen Erfjord eller Hjelmelandsfjord som legger til der mer. Andre ser på det som fremskritt - kanskkje er det så - deilig å være nostalgisk, iallefall iblant.

    SvarSlett
  3. Bøgningsmaen hette Sigve Vatland. :-)

    SvarSlett