mandag 19. september 2022

Jakob Krumshagen – fjellbonde, anleggsarbeidar, jeger og Aftenblad-skribent



Jakob Krumshagen var ein mangfoldig mann. Då han var anleggsarbeidar for Statskraftverka
i sine heimlege heiatrakter, hadde han børsa med. Han fekk både hare og rype.
 Foto: Olav R. Hauge.




Jakob Krumshagen, fjellbonden som gjorde Ulladalen sagnomsust for Aftenblad-lesarane, var ikkje redd for utfordringar. Han hadde for lengst fylt 50 år då han tok seg jobb som anleggsarbeidar for Statskraftverka då dei bygde ein stor transformatorstasjon i Kreppingdalen rett opp av Førrebotnen, innerst i Jøsenfjorden.


Der blei han sett til det som blei kalla forefallande arbeide både nede i Førre og oppe i dei tilliggjande heietrakter når det var nødvendig. Mellom arbeidskameratane hans var det gamle kjenningar som Svein Meland frå Ulladalen og Jarl Hauge frå Jøsenfjorden.


Den allsidige mannen tok sjølvsagt børsa med seg då kraftverksfolka sende han til fjells midt i den beste jakttida. Det var då hans unge arbeidskamerat, Olav R. Hauge, tok dette bildet av Jakob med utbytte av jakta som han fekk tid til mellom arbeidsøktene.


- Ei arbeidsbrakke var teken av ein kraftig austavind og sopa ned i eit juv i Segadalsheia. Jakob og eg skulle samla saman restene av brakka og få desse fjerna. Me budde i hytta i Fagerdalen. Dette var etter gammalt eit ypperleg jaktterreng som tilhøyrde Segadal, fortel Olav R. Hauge som berre var eit par og tjue år på den tida.


Her passa Jakob Krumshagen på å få seg eit par jaktturar. Og han kjende terrenget og kunne skyta. Det var ikkje lenge før han hadde fått både ein hare og fleire ryper som han tok med seg i sekken. Fyrst ned til Førre og seinare heim til Ulladalen.


Høgdeskrekk var eit framandord for Jakob Krumshagen. Då dei var ferdige med oppdraget og skulle ned til Førre igjen, ville han at dei skulle gå ned den stupbratte Segadalstonå. Her gjekk hardføre, lokalkjende mannfolk ned utan å sukka. Men då protesterte unge Olav R. Hauge. Det blei til at dei gjekk den vanlege stigen ned frå Fagerdal til Segadal.


Anleggsarbeidar Krumshagen kunne ikkje gløyma Aftenbladet heller fordi om han er i jobb for Vassdragsvesenet.


Jakob Krumshagen gløymde ikkje Aftenbladet fordi om han var anleggsarbeidar
i Førre for Statskraftverkat. Dette bildet med tilhøyrande tekst hadde han på
trykk i avisa 10. november 1965. 



10. november 1965 er det bilde i Aftenbladet av den nye koplingsstasjonen i Kreppingdalen. Bildet er kreditert Jakob Krumshagen og teksten til bildet er tydelegvis også laga av same mann: Eg e meste redde, sa tiuren han sat og såg ned i Kreppingdalen i Jøsenfjorden. Der hadde han nett fare luftvegen over koplingsstasjonen og kjent bivring i bringa. Noko rart i luft og ver har laga seg den siste tida, spelege greier?


Men elles er det eit stor-teknisk vedunder med ein skog av master og ein harpeleik av leidningar fulle av kilo-volt, for ikkje å snakka om kilowatt!


Linja til venstre på biletet kjem frå Tokke, den til høgre går til Lyse og i forgrunnen til Suldal og Sauda. Enno står ein del arbeid att før stasjonen er fullt ferdig. I desse dagane held ein såleis på med montering av ein reservebrytar, og så skal heile stasjonen gjerdast inn.

Sjølve planen mellom mastene, som er mange mål i flatevidd, skal anten asfalterast, grusast eller tilsås som plen.


I 50 år hadde dei venta på vassdragsutbygging og anleggsarbeid i Jøsenfjorden. Endeleg skjedde det litt, sjølv om det berre var ein koplingsstasjon som blei bygd. Men dei var då i gong og det skjer ting, går det fram av eit seinhaustbrev frå Ulldalen 17. november 1966.


Bustad-feltet som Statkraftverka hadde anlagt på Melandsmoen var ferdig. Der var Bjarne Berge frå Forsand flytta inn på føresommaren. Og Jon Håranes hadde flytta inn for kort tid sidan, blei det meldt frå Ulladalen.


I same brevet blir det også fortalt om eit jaktlag frå Skiftun som nyss hadde skote 127 ryper og to-tri harar i fjelltraktene ved Napen.


Føre jul i 1966 var Jakob Krumshagen og arbeidskameratane uttjente i Førre. Dette skriv han om i eit lesarbrev i Aftenbladet i romjula 1966 med tittelen "Slutt i Førre":


Arbeidsfolket til statskraftverka i Førre slutta fredag før jul. Torsdagskvelden laga kokkene til julebord for dei. Det var julestemning på brakka då både kokkene og arbeidarane sette seg ved kaffibordet og song "Deilig er jorden". Ute ula sørausten så det knaka i brakka.


Eit par dagar tidlegare var Jon Håranes inne på brakka og viste fargeljosbilde frå den tida han var i Gaza. Han hadde oss med over størstedelen av Israel og nå fekk me sjå mykje av det me lærde og høyrde derfrå i folkeskulen.


Nå er det slutt inne i Førre til våren, berre Berge og Håranes er inne på koplingsstasjone ein gong imellom.


Jakob Krumshagen var ein mangfoldig mann og blei eit kjent navn for mange Aftenblad-lesarar. Breva frå Ulladalen blei lesne med stor glede over det meste av Rogaland.


Han døydde i 1999, 88 år gammal


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar