torsdag 17. mars 2022

Kåre Palmer Holm via Sandeid til Oslo på moped

 

Kåre Palmer Holm på moped-tur til Oslo.



Tirsdag 7. august 1962 reiste Kåre Palmer Holm med rutebåten «Fjorddrott» til Sandeid. Han hadde moped med seg. Stavanger-mannen var nå ein fri mann etter å ha sona dommen han fekk i Gulating lagmannsrett i 1959 for skapsprengningane på herredskasserar-kontoret på Randaberg og på Sola postkontor. Tre års fengsel var nå ferdig sona.


39-åringen hadde ingen planar om å gjera seg kjent i Vindafjord. Han skulle kjøra austover. Oslo var truleg målet. Kåre Palmer Holm var jo blitt ein kjendis i Rogaland etter sine bravader i 1959. Han var på rømmen og leika katt og mus med politiet i fleire omgangar denne sommaren. Store oppslag med tilhøyrande bilete i avisene.


Var dette fyrste kapittel i historia om den sjarmerande rømmingseksperten og skapsprengaren som hadde kutta ut si kriminelle karriere og nå hadde slått inn på den smale veg som ein anonym, fredeleg lønnsmottakar?


Nei! Dette var siste episode i den lange serien om Kåre Palmer Holm som kriminell!


Mopedisten kom på besøk til kjenningar i Oslo 19. august. Kvinna i huset hadde Kåre Palmer Holm kjent i alle år. Då han pakka ut bagasjen oppdaga vertinna ein plastpose full av penger – tusenvis av kroner. Ho lurte på kor alle pengane kom frå.


- Har ikkje eg alltid manger pengar, svarte Kåre Palmer Holm.


Sjølv om han seinare forklarte i retten at han hadde hatt 20 000 kroner med seg i bagasjen då han starta på turen austover frå Stavanger, er det all grunn til å tru at pengane stamma frå eit kupp på Fagernes to dagar før Kåre Palmer Holm kom fram til Oslo.


Frå  Oppland Arbeiderblad 19. mai 1962.


Bilde i Oppland Arbeiderblad 19. mai 1962.


Saman med vertskapet sitt i Oslo drog Kåre Palmer Holm til Sandvika. Der kjøpte han ein hurtiggåande båt som han betalte kontant: 2000 kroner.


Ein dag hadde husverten overraska Kåre Palmer Holm mens han tørka tusenvis av kroner i badekaret. Pengane hadde blitt våte då han fall i sjøen frå den nyinnkjøpte båten, forklarte han.


20. august vinka den ferske båteigaren farvel til sitt vertskap i Oslo. Nå stevna han utover Oslofjorden med mopeden om bord. Han forklarte seinare at han var på fisketur. Dyrt fiskeutstyr hadde han også handla inn før avgang i Oslo.


Medan Stavanger-mannen var på sin kombinerte båt- og mopedtur på Austlandet, var uvedkommande inne på eit nytt kontor med pengeskap. Lågendalsrutens kontor i Svarstad i Vestfold blei tømt for alt innhald: 12 500 kroner. Dette skjedde natt til 28. august.


Fleire vitne hadde sett ein moped i området denne kvelden og natta. Den minna mykje om den som Kåre Palmer Holm hadde med seg i båten. Det var også funne fotavtrykk frå sjøstøvlar inne på kontoret. Slike støvlar hadde vår mann hatt med seg på turen.


Etterkvart viste det seg at han hadde vore innom på det lokale gjestgiveriet og drukke kaffi. Der hadde han komme i snakk med eit ektepar som tydelegvis kjente han frå før.


Eit par dagar seinare, 30. august 1962, blei Kåre Palmer Holm arrestert i Larvik. Då låg han og sov i båten. Spelet var slutt.


Dei to skap-åpningane blei behandla i to rettsinstansar. Fyrst i Larvik byrett og deretter i Agder lagmannsrett. Som vanleg når Kåre Palmer Holm var i retten, var det mange journalistar i salen og ein god del lått og løye. Dei likte hans sjarmerande Stavanger-dialekt. Og aktor i saka, politimesteren i Larvik, Severin Bredal, også hans fra Stavanger, håpa at hans bysbarn snart ville slå inn på den lovlydige veg.


Tiltalte skreiv notater og hadde mange kommentarer til det som kom fram i retten. Han påsto også at han var utdanna ingeniør, men blei litt kort i svara då lagmannen påpeikte at dette ikkje kunne stemma utan middelskule.


Men stemmen brast og auene hans blei blanke då det kom spørsmål om hans gamle mor i Stavanger.


Då andre runde i straffesaka blei avslutta og Kåre Palmer Holm fekk dommen på tre år og tre månaders fengsel i Agder lagmannsrett, hadde han sin siste dag i retten. Nå venta Botsfengslet i Oslo på sin gamle kjenning. Rømmingseksperten hadde gitt seg. 


Neste kapittel handlar om mannen som endeleg la all kriminalitet bak seg.


PS.

I november 1972 var det ei ny skapåpning på Lågendalsruta sitt kontor. Då uttalte sjefen i selskapet følgjande: Den forrige skapåpneren gjorde et bedre arbeide. Den gangen "skapåpnerkongen", Kåre Palmer Holm, hadde avlagt oss et besøk, kunne vi bare sette inn en ny lås i pengeskapet, det nytter ikke nå."

DS.


Takk til mine tidlegare Aftenblad-kolleger, Toralf Sandø og Steinar Brandslet. Dei hjelpte meg med søk i gamle aviser i Nasjonalbiblioteket.

2 kommentarer:

  1. Kjempekjekt å friska på "husken". Ja, det var spennande dager!

    SvarSlett
  2. Takk for turen! Det har vært morsomt!

    SvarSlett