tirsdag 23. februar 2021

Flest polakkar blant Vybuss-sjåførane i Sør-Rogaland

 

Rutebuss frå Kolumbus i Egersund sentrum. Du ser den gamle meieri-pipa bak bussen.
 Det er Vybuss-avdelinga i Sandnes som har ansvar for rutekjøringa her.
 Foto: Arnt Olav Klippenberg, Aftenbladet. 

Polakkane utgjer 60 prosent av dei totalt 150 faste sjåførane i Sandnes-avdelinga av Vybuss. Her har dei ansvaret for alle Kolumbus-rutene frå Sandnes og ut i distriktet, Jæren og Dalane. 110 av sjåførane er stasjonert i Sandnes og 40 i Egersund.


Mange av polakkane kom til Stavanger-området som buss-sjåførar alt i 2008 og har busett seg i distriktet og blitt gode å snakka norsk. Men det er også betydeleg andel med eldre norske sjåførar som kjører for Vybuss-avdelinga. Dette er pensjonistar som ikkje har fast turnus, men kjører når det passar for dei.


Å rekruttera yngre nordmenn har vist seg vanskeleg for Vybuss Sandnes. Når søkarane forstår at dei må på jobb både tidleg og seint, jobba delte skift og i helgene, er det mange som takkar nei. Det har faktisk hendt at det er folk som har bakka ut i sjølve jobb-intervjuet, blir eg fortalt.


I og med at Vybussane kjører mest på bygdene, blir det mykje kjøring av skule-elevar morgon og kveld. Midt på dagen er det ikkje mange rutebussar på vegane her. Dermed er det ikkje bruk for så mange sjåførar på denne tida og dei fleste må ta seg ein pause midt på dagen.


Dei lange skifta utan pause, blir det dermed sjåførane med lengst ansiennitet som får. Nybegynnarane må ta til takke med dei delte skifta.


Då Vybuss lyste ut to ledige sjåfør-jobbar før jul, var det 60-70 søkarar som meldte seg. Dei fleste var utlendingar som kjørte buss andre plasser i landet, men nå var interessert i å prøva seg på ein ny plass. Vybuss-avdelinga på Sandnes vender seg ikkje til utlandet for å sjåførar.


Så i dag er dørene stengde for folk som vil prøva seg i yrket?


Nei, er svaret. Folk som kan tenkja seg å kjøra som avløysarar og vikarar vil alltid bli godt mottekne, er svaret eg fekk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar