onsdag 29. juli 2015

Sommarbåt-sjalusi i Sandnes i kveld?

"Sandnes" var "Sjøkurs" frå 1995 til 2007.

Når Sommerbåten til NRK kjem til Sandnes i kveld, ligg nok det gamle nattruteskipet "Sandnes" strategisk plassert i den same havna. For "Sandnes" har vore forgjengaren for nåverande "Sjøkurs" både som "Sjøkurs" og "Gann". Kan det bli eit sjalusidrama i Sandnes i kveld. 

Frå 1950 til 1974 gjekk "Sandnes" som nattruteskip mellom Stavanger og Bergen. Kvar natt var den innom akkurat dei same kaiane der Sommerbåten låg både på Stord og i Haugesund. Då nattruta blei nedlagt i 1974 blei "Sandnes" brukt til losjiskip ein kort periode før den i 1977 blei til skuleskipet "Gann" med base på Tømmerodden i Stavanger. 


"Sjøkurs" var "Gann" frå 1995 til 2007.


I 1995 kom det tidlegare hurtigruteskipet "Ragnvald Jarl"  til Stavanger og overtok jobben som "Gann". Då gjekk den tidlegare "Sandnes" til Randesund rett utanfor Kristiansand der den skifta navn til  "Sjøkurs" og blei nytt skuleskip på Sørlandet. 

I 2007 var det tid for ein ny "Gann". Nå kom nok eit hurtigruteskip til Stavanger som skuleskip. "Narvik" erstatta "Ragnvald Jarl" som igjen erstatta gamle "Sandnes" som "Sjøkurs".

Dermed skjedde underet: "Sandnes" kom igjen som "Sandnes" etter 33 års skuggetilvere som "Vikingfjord", "Gann" og "Sjøkurs". Nå ligg "Sandnes" med sine gamle fargar stort sett i Vågen i Stavanger til vanleg. Men i kveld tippar eg du finn båten i Sandnes.

 "Gamle Salten" har også vore  "Sjøkurs".

 Eg føler eit stort ansvar for å opplysa mine lesarar. Når me er inne på "Sjøkurs"-skip er det litt meir å leggja til. Då den tidlegare "Sandnes" kom til Sørlandet for å bli ny "Sjøkurs" i 1997, var det ein båt som blei ledig. Den havna i Stavanger som "Gamle Salten". Ny eigar blei Ryfylke Dampskibsselskab med primus motor Kåre Olavesen.  "Gamle Salten" er nå i Bodø der den opprinneleg kom frå. Der var Kåre Olavesen og kompani kjøpte tilbake "Sandnes" i 2007 og selde  "Gamle Salten" nordover.

Det var alt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar