onsdag 19. juni 2024

Korger og flettverk i fokus på Spinneriet i sommar

 

Nils Viga Hausken er ansvarleg for flettverk-utstillinga på Spinneriet.
Her med bærkorg, korg til potethausting og kipa.Denne sommaren blir korger og flettverk i alle fasongar vist fram på sommarutstillinga på Spinneriet i Hjelmelandsvågen. Den blir åpna nå kommande fredag 21 juni.


Dette er fjerde sommaren på rad at Nils Viga Hausken lagar til ein utstilling av lokalt handverk. Fyrst var det jærstolen, deretter vev i alle slags variantar, så alle slags møbler laga på  arbeidsskulen og nå blir det korger.


Til alle tider har folk vore oppfinnsame og brukt det dei fann i naturen til ulike føremål. Også til emballasje. Dermed fletta dei korger til all slags føremål for å kunna transportera produkter. Alle godt vaksne kjenner til kiper til å bera høy med. Men ein kunne også bruka fletta korger i staden for bøtter når ein hausta poteter.


Produksjonen av fletta bærkorger tok heilt av i Hjelmeland då bæreksporten til England blei ei viktig næring i Ryfylke for over 100 år sidan. Utfordringa for eksportørane var å halda bæra like friske og fine heilt til dei var framme på marknaden i England.

Svaret var fem-liters bærkorger som kunne stablast på ein måte der dei sto luftig og godt om bord i skipa på veg over Nordsjøen. Dei fletta bærkorgene blei den tid sin eingongs-emballasje.


Johannes Hetlelid, også kjent som ein av pionerane i jærstol-produksjonen, blei den største produsenten av bærkorger. Heile familien, store og små, guttar og jenter, fletta bærkorger. Korgene gav meir inntekter enn jærstol-produksjonen. Dermed måtte stolane vika når det var bestillingar på korger.


Jentene var minst like flinke som korgflettarar som guttane. Anna Hetlelid var, ifølge Nils Viga Hausken, så rask at ho greidde å leggja seg opp pengar som ho hadde med seg då ho seinare blei gift til fjellgarden Ritland.


Sonen til Johannes Hetlelid, Mikkel, var kanskje mest hugsa som emissær men han produserte baby-korger i mange år når han var heime i Vormedalen  og ikkje reiste rundt på bedehusa og forkynte Guds ord. Sonen hans, Kåre Johs. Hetlelid, dreiv også  som korgmakar i ein del år.


Flettverket er jo også med som sete i jærstolane. Som også blei ein viktig lokal industriproduksjon i mange år i Hjelmeland. Ikkje rart dette flettverket inngår i kommunevåpenet.


I tillegg til flettverk-utstillinga blir det også ein heil etasje i Spinneriet der lokale biletkunstnarar får syna fram verka sine.


Stor åpning på Hjelmeland på fredag med talar og åpen sommarkafé. Her blir det åpne dører heile skuleferien,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar