torsdag 2. mai 2019

Plommeblomsten lurte den kalde nordavinden

Plommetre i blomst på Sæbø i Hjelmeland for ei vekes tid sidan.  - Den kalde nordavinden som kom feiande i dag, var ikkje velkommen her i frukthagane våre, men elles har sommarsesongen vore strålande til nå, seier tidlegare herredsgartner Terje Pundsnes i Hjelmeland. Han er ein like entusiastisk fruktdyrkar som før sjølv om han nå er blitt pensjonist.

Terje Pundsnes er ikkje herredsgartnar lenger,
men like entusiastisk for det. Bildet er frå
eit tidlegare flott fruktår.
Plomme-blomstringa er over, pæretrea er også snart avblomstra, mens epleblomstringa er i full gang.

Dei  fyrste norske plommene er truleg i salg i siste halvdel av juli. Opal-plomma er truleg i butikkane rundt 10. august. Då er det for alvor fart i plommesalget.

Plommekarten kan ein ikkje sjå ennå, men Terje Pundsnes reknar med at det blir mykje kart. Dermed må ein tynna vekk ein god del av karten for at plomma skal bli av god kvalitet.

Til denne tid har ikkje frukt-entusiasten opplevd å tynna plommekarten i mai månad, men det vil skje i år viss det blir like fint vêr i mai som det var i april. Viss det blir same kjølen som i dag, blir det ikkje aktuelt med tynning av plommekart før i juni.

Så nå går fruktdyrkarane berre rundt å venta på at plommekarten skal visa seg?

Å, det er alltid noko å gjera i frukthagane. Me plukkar litt blomsterknuppar, vatnar og sprøyter litt mot sopp, seier Terje Pundsnes fryktar frostnetter i vekene som kjem.

Fjoråret var godt for fruktdyrkarane i Ryfylke. Til nå ser det lovande ut i år.

Då gledar me oss til mykje god, norsk plomma utpå sommaren. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar